Spravišče Plemenite opčine Turopoljske – sučije Hrašće

Objavljeno: 11. Studeni, 2014.

Dana 08.11.2014. u dvorani DVD-a u Hrašću, održano je “spravišče Plemenite opčine Turopoljske – sučije Hrašće”, koja povijesno pripada Plemenitoj općini Turopoljskoj.
Plemenita općina Turopoljska je udruga koja je naslijednik povijesne plemenitaške zemljišne zajednice koja je od 13. stoljeća djelovala na području Turopolja sve do 1946. godine, kada su tadašnje vlasti zabranile njezin rad i otele njenu imovinu (većinu šuma u jugoistočnom pojasu oko Zagreba i Velike gorice, danas pod upravljanjem HŠ) i društvene domove (danas u vlasništvu mjesne samouprave).
Danas je plemenita općina ustrojena na način da bira Župana koji je na čelu udruge, dok svako mjesto (sučija) bira svojeg suca, u skladu sa statutom, po uzoru na nekadašnji organizacijski ustroj.
Većina današnjih aktivnosti usmjerene su na očuvanje bogate kulturne baštine.
Hrašće povijesno pripada Plemenitoj općini turopoljskoj, te na taj način oplemenjuje kulturnu baštinu četvrti Novi Zagreb zapad.
Događaju je uz ostale uglednike nazočio i predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad Željko Fiolić, koji je na taj način pokazao da mu je uz rješavanje svakodnevnih problema u četvrti i očuvanje kulturne baštine vrlo važno, te je obećao da će poduzeti sve što je u njegovoj moći kako bi podržao rad udruga koje se bave očuvanjem kulturne baštine.

Najnovije vijesti

unnamed

Blagoslovljen Božić te ...

Poštovane i drage stranačke kolegice i...

iZBORI-2020

Službeni rezultati izbor...

Na temelju članka 75. stavak 2. Pravilnika o...

iZBORI-2020

Odgođeni Izbori u Zajedn...

Poštovane članice,   Na održanoj...

iZBORI-2020

Neslužbeni rezultati unu...

OBAVIJEST O NESLUŽBENIM REZULTATIMA IZBORA ZA...

izbori01a

Snaga zajedništva: pobje...

Na jučerašnjim unutarstranačkim izborima za...

iZBORI-2020

Kandidati za Odbor OGČ H...

Na temelju članka 55. Pravilnika o unutarstranačkim...